Zlatý Toník z Náchoda

 
Propagační plakát ve svérázné úpravě Ctibora Košťála

„Slavnostním naražením prvního pivního sudu začal v sobotu v poledne v Mnichově 186. ročník Oktoberfestu 2019. Tradiční pivní festival, na který už od rána proudily desetitisíce lidí, by do 6. října mělo navštívit kolem šesti milionů hostů. Nejspíš zde znovu vypijí přes sedm milionů litrů piva, které je letos opět o něco dražší než před rokem". Citovaná zpráva z denního tisku oznamuje každoroční podzimní svátek milovníků zlatavého moku, který před mnoha lety začal královskou svatbou a stal se postupně největším festivalem piva na světě. Netuším, zda je na některém z čepů naražena i žhavá novinka náchodského pivovaru Primátor z roku 2017. Výčepní pivo Antonín ověnčené zlatou medailí z mezinárodní degustační soutěže Brussels Beer Challenge, které se zúčastnilo více, než 1500 piv ze 40 zemí světa uvařil sládek Petr Kaluža k 145. výročí založení pivovaru a pojmenoval ho po prvním sládkovi Antonínu Lutzovi. „Toník mi dělá opravdu radost. Je to taková má osobní pocta řemeslu a umu našich předků a snaha ukázat, že i „obyčejné pivo", pokud tomu dáte vše, lze udělat výjimečným způsobem. Základem plnosladového výčepního piva Antonín, jsou slady dvou odrůd Malz a Bojos, nelze opomenout i mimořádně kvalitní čistou vodu z přírodní rezervace Adršpašsko - teplické pánve. Pivo je vařeno náročným technologickým způsobem na tři rmuty, který mu dává výraznou sladovou plnost. Chmel je přidáván během varu na třikrát, intenzivní chmelovou hořkost a vůni s dlouhodobým dozníváním pak pivu dodávají české odrůdy chmelů Žatecký poloraný červeňák a Sládek." Slavnostní naražení pivovarské novinky se uskutečnilo v pátek 7. dubna 2017 v 15 hodin před radnicí na Masarykově náměstí v Náchodě.

Následuje malé retro odbočení: Jemným dámským míchaným nápojům dominovala v chudičké nabídce socialistického pohostinství „svatá trojice". Rum s colou, vodka s džusem a gin s tonikem. Při každém pozvání některé distingované dámy v přítmí nočního baru na drink jsem neopomněl připojit omšelou fonetickou hříčku, že nejlepší je gin s Toníkem. Originální plakát vyfotil při výjezdním zasedání redakční rady Výčepního listu v náchodské kultovní hospodě „Port Artur" známé z románů slavného rodáka Josefa Škvoreckého emeritní c. k. výčepní fotograf, mistr objektivu, světoběžník, vtipný vypravěč a recesista Ctibor Košťál z Trutnova. Jistá moudrá babička - nikoliv moje - studnice lidových rčení, přísloví a pořekadel tvrdila, že opakovaný vtip a nastavovaná kaše třetí den smrdí. Ze zkušeností vím, jak dobrý fór zraje jako víno a pokud po letech přece jen poněkud zavání, tak jen jako fajnšmekry ceněný dobře uleželý sýr. S opožděnou mnichovskou ozvěnou „O´zapft is!" - Na zdraví!

Nepublikováno


 

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýzám návštěvnosti soubory cookie.
Používáním tohoto webu vyjadřujete svůj souhlas s naším využíváním souborů cookie. Další informace.