Krakonoš a čarodějnice

05. května 2022    KRAKONOŠ - dobrý duch našich hor
 
Krakonoš v reji čarodějnic - historická pohlednice podle Fr. Rowlanda

Je to jen pár dní, co vzplály ohně na kopcích a rozjuchaná mládež se jako každoročně sešla k symbolickému pálení čarodějnic. Tematicky se mi do galerie vládce Krkonoš na každý měsíc hodí další historická pohlednice z Krakonošovské série německého malíře Rowlanda. A vůbec nevadí, že pochází z pohoří Harz ve středním Německu nebo že ji vydal K. Weichert v Thale v jeho podhůří. Kdo někdy zabloudil na tyto stránky už by o vztahu Rübezahla k Harzu s bájným vrcholem Brockenem i o malíři Franzi Robertu Rowlandovi mohl něco vědět. Tentokrát bych rád upozornil na jinou skutečnost.

Čarodějnice jsou vesměs zobrazeny jako realistické divé ženy, divoženky. I když s nezbytným koštětem z říše fantazie. Ten jednostrunný děs z cizákova, který se nakupil u ohňů dnes s kostýmy vypůjčenými ze školy čar a kouzel v Bradavicích z fantasy románů J. R. Rowlingové o Harry Potterovi tak netypický pro naše zeměpisné šířky jen dokládá jak snadno ovlivnitelný je masový vkus. Ti malí fakani, které tak nastrojily jejich nekritické maminy, jsou v tom nevinně. Tak jako na tradičního Ježíška léta násilně útočil Děda Mráz a po změně poměrů stejný otrapa Santa Klaus, tak jako všichni zamilovaní najednou slaví jakéhosi Valentýna, jak naše pohádkové domácké sympaťáky čerty vytlačují hnusní Krampusové, tak trapné jsou i naroubované špičaté klobouky novodobých čarodějnic. Pokud by to snad chtěl někdo odborně pojmenovat, navrhuji termín vlezdozadelismus. Uf, to jsem se zase nechal unést! Na rubu publikované pohlednice je jako tradičně vtipné čtyřverší, které s pomocí strýčka Google hodně, hodně volně přeloženo zní:
Rej čarodějnic - magie horská.
Stará, mladá, hloupá, hezká.
Krakonoš mezi ně vniká,
jejich vilné tance trestá.
Asi by neškodilo, kdyby i dnes sestoupil Krakonoš z horských výšin mezi tu lidskou nezvedenou chásku s pořádnou nadílkou.

Nepublikováno


 

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýzám návštěvnosti soubory cookie.
Používáním tohoto webu vyjadřujete svůj souhlas s naším využíváním souborů cookie. Další informace.