Umělá inteligence

16. dubna 2023    KRAKONOŠ - dobrý duch našich hor
 
Vypadá jako Krakonoš, ale není to Krakonoš (doufám)

Ať chceme nebo nechceme, umělá inteligence je tady. Jako všechny předešlé převratné vynálezy lidstva slibuje, že bude jen pokorný sluha. Životní zkušenost ale nabádá, že může záhy nekontrolovaně přerůst ve zlého pána. Ba navíc znamená možná totální zkázu nerespektováním současných hodnot - desaterem božích přikázání počínaje a tisíciletým vývojem morálních zásad konče. Zatím je to jen robátko v plenkách, zdánlivě neškodná hračka. Zároveň ale strůjce velkolepých podvodů, když například ve fotografii vedena schopným navigátorem dokáže produkovat díla k nerozeznání o echt autorských člověčích fotografií a někdy i dokonalejší. Důkazem je zcela nedávné vítězství snímku vygenerovaného umělou inteligencí ve slavné mezinárodní prestižní soutěži Sony World Photography Awards. Zbystřit musí i vysokoškolští pedagogové, protože internetoví roboti už dnes chroustají stovky zadání na vypracování diplomových prací líných šikulů ze studentských řad. Vyzkoušet schopnosti té chytré holky je lákavé a není nutné opustit domácí luhy a háje ani svou oblíbenou parketu. Krakonoš je na tomto webu popsán ze všech možných úhlů už mnohokrát, takže ne zrovna vynalézavé zadání znělo: Jak vypadá Krakonoš?

„Krakonoš je mýtická postava z českého folklóru, která se popisuje jako starý muž s dlouhým bílým plnovousem a bílými vlasy, který nosí koženou čepici a zelenou sukni. Často bývá vyobrazen s dřevěným hůlkou a někdy také s doutníkem v ústech.
Krakonoš je obvykle spojován s Krkonošemi, nejvyšší horou v České republice a často se popisuje jako ochránce přírody a hor. Podle legend může být Krakonoš velmi zlý, ale také velmi dobrosrdečný a ochotný pomoci lidem, kteří ho osloví s respektem a uctivostí".
Úsudek nechť si utvoří každý sám. Já osobně to vidím následovně. O umělosti nemůže být pochyb. Ale je nutné tomu říkat inteligence? Prakticky všechno je téměř správně. Přesto si myslím, že by mě za takovou charakteristiku můj laskavý a vlídný guru přes historii Krkonoš Dorek Lokvenc přetáhl dřevěným hůlkou až by mi vypadl pomyslný doutník z huby.

Nepublikováno


 

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýzám návštěvnosti soubory cookie.
Používáním tohoto webu vyjadřujete svůj souhlas s naším využíváním souborů cookie. Další informace.