Vlčí úplněk

27. ledna 2024    DROBKY - z Krakonošova vousu
 
V jedné vísce kousek za Prahou - foto Ivana Tichá

První úplněk letošního roku zazářil na obloze ve znamení Lva ve čtvrtek 25. ledna v 18 hodin 53 minut pinktlich. My, co jsme na lunární fáze hákliví, ať už na ně věříme nebo ne, býváme i několik dní ještě unavenější než jindy. Podráždění, protože nás bolí klouby a palice. Trpět v ten čas můžeme i nespavostí, nočním probouzením (málem jsem v nesoustředěném rozpoložení napsal pomočováním) zvýšenými úzkostmi i skleslou náladou. Začínám věřit, že není náhoda když při úplňku mnoho lidí mizerně spí, zvířata jsou neklidná a psi, pokud si nehoví s paničkou pod peřinou, štěkají. Je-li Měsíc schopen hýbat masami vod na celé planetě Zemi, proč by nemohl mít na svědomí zjitřené emoce a ovlivnit nálady, přírůstky i úbytky na váze, úzkostné stavy, kdy se ozývají staré rány a jizvy na těle i na duši, prý i kvalitu a růst vlasů a nehtů dokonce i celkový zdravotní stav. Leckterý lékař by mohl vyprávět hodiny jaké to je sloužit noční směnu při úplňku. Také kolegové houbaři o tom vědí své. A co na to vědma stará Blažková? Odpočívat Tondo, odpočívat! Nic nezačínat a meditovat. Tak teda medituji a první, co mě napadlo je proč se lednovému úplňku říká Vlčí?

Planetární souputník Země fascinoval člověka odpradávna. Už jen jak se úplněk periodicky opakuje 12 krát, vyjímečně 13 krát za rok stejně jako novoluní, kdy je měsíc ve stínu Země prakticky neviditelný, zatímco při úplňku do něj Slunce pere jak do celebrit na pláži v Dubaji. Za názvy jednotlivých úplňků stojí lidová moudrost a dávné mytologie. Ať už je vymýšleli druidové starých Keltů nebo indiánští šamani, jedno mají společné. Za mrazivých lednových nocí se krajinou neslo hrůzostrašné vytí vlků na zářící magický kotouč na obloze. Možná měli hlad, možná svolávali smečku nebo jen o sobě dávali vědět, každopádně jim patří první roční úplněk. Traduje se, že osamělý vlk je vynalézavý a díky obdaření nějakou tajemnou lunární silou je schopen překonat nepříznivé podmínky a odhalit nečekané nástrahy a nebezpečí. Právě proto je to čas vhodný pro spřádání zajímavých plánů a pro start nových skvělých projektů. Na podobných vzletných blábolech si postavily živnost stovky jasnovidek, vykladaček snů i horoskopů, věštkyň a podvodnic. Ano, jsou to většinou ženy a většinou ženy tomu také bezmezně věří. Šedesátiletá životní manželská zkušenost se soužitím nebeského znamení Lva s komplikovaným Štírem popírající všechny zažité kánony mi s jistou štíří nonšalancí dovoluje ocitovat aspoň tři ukázky souvisící s tímto znamením:
„Štíři, v tomto období bude vaše hvězda raketově stoupat. Čekají vás vítězství na všech polích. Vlčí úplněk vám přinese významné úspěchy. Pokud nejste spokojeni se svým profesním životem, využijte sílu úplňku k tomu, abyste se vydali novým směrem nebo hledali lepší práci, kde ocení vaše dovednosti a nadání."
„Spojení ohnivého Lva a vodního Štíra slibuje velké věci. Můžete se těšit na intenzivní energii, která vám konečně pomůže prorazit a dát o sobě vědět světu. Je to dobrý čas na to, abyste se postavili do popředí a ukázali svou kreativitu a talent."
„Drazí Štíři, horoskop, kdy nastává úplněk ve Lvu, prozrazuje, že můžete pociťovat neklid, jednat zkratkovitě, být panovační a hádaví. Dejte si pozor na tvrdohlavost a snahu prosadit si to své za každou cenu."
Cha, cha, chá, zasmáli se zbrojnoši a ucvrnli si do brnění se značkou Poldi. Tak to jde totiž Káčo kolem pořád dokola. Pro Berany, Býky, Kozorohy i zbylou chásku ze zvěrokruhu v růžovém i bleděmodrém. Už teď se děsím, co přinese únorový úplněk v Panně zvaný Sněžný.

Nepublikováno


 

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýzám návštěvnosti soubory cookie.
Používáním tohoto webu vyjadřujete svůj souhlas s naším využíváním souborů cookie. Další informace.