Je to na vážkách

26. února 2024    DROBKY - z Krakonošova vousu
 
Staré kupecké váhy

Váhy, Štír, Střelec - naskočí mimoděk v paměti školní mnemotechnická pomůcka k snadnějšímu zapamatování planet zodiaku po trojicích. Nevím, co je v tom snadného, snad kromě té harmonické zvukomalebnosti. Stejně jako zpívaná věta Pythagorova mi za desítky let nevypadnul z hlavy ani ten našprtaný Zvěrokruh: Rak, Lev, Panna - Váhy, Štír, Střelec - Kozorožec, Vodnář, Ryby - Skopec, Býk, Blíženci. Stejně tak by bezesporu zaplesal pan profesor Hladík, že ani jeho nejblbějšímu žákovi z hudební výchovy na základce se z mozkového softvéru dosud nesmazaly opery Bedřicha Smetany, jak nám je před sedmdesáti lety předestřel: Prodaná nevěsta dala Hubičku Daliborovi u Čertovy stěny, když byli Braniboři v Čechách. Ačkoli to bylo Tajemství, dozvěděly se o tom Dvě vdovy, Libuše a Viola. Absolutní ptákovina, ale je to tam, kdykoliv k dispozici. Zato číslo svého mobilu si nezapamatuji do smrti.

Že jsou malé váhy vážky, to je taky na pováženou. Koho by napadlo spojovat prastaré kupecké zařízení na měření hmotnosti čehosi - čehokoliv pomocí tíže, jako je jednoduchá rovnoramenná jazýčková páková misková váha visící u našich vchodových dveří coby symbol spravedlnosti, se zhmotnělou okřídlenou duhově barevnou krásou třepotající se nad vodní hladinou jezírek a rybníků, se zlou by se potázal určitě aspoň u jediného „vážkologa" kterého znám, zpěváka Dana Bárty. Ten by neználkům rychle vytmavil rozdíl mezi vážkami včetně šídel a váhami i s těmi špičatými nástroji podobnými šroubováku v přihrádce vedle v dílně. Když jsem závěsné vážky před lety věšel na trám vedle dveří, myslel jsem v duchu svého starozákonního vychování spíš na archanděla Michaela, patrona mého prvorozeného, jak v rytířské zbroji s podobným nástrojem u nebeských bran každému odměřuje jeho pozemské skutky. Takové to: „Pomni člověče, kdož tudy procházíš, že všechny tvé činy budou nakonec spravedlivě zváženy." Netuším, zdali někdo pomne. Pokud si vůbec vyzývavě se pohupujících mosazných mističek v zorném poli nad hlavou všimne.

Nepublikováno

P. S.
Vážně neznáte Pythagorovu větu? Na trutnovské „lesárně" to býval v polovině 50. let minulého století kultovní hymnus při každém táboráku na brigádě ve školním polesí. Notový zápis po mě nechtějte. V podstatě to znělo jen jako popová popova deklamovánka.
Moudrý Pythagor / vymyslel větu / že v každém trojúhelníku / o pravém úhlu / čtverec nad přeponou / rovná se součtu / čtverců nad odvěsnami / oběma dvěmami / ať žijí slova / Pythagorova.


 

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýzám návštěvnosti soubory cookie.
Používáním tohoto webu vyjadřujete svůj souhlas s naším využíváním souborů cookie. Další informace.