Což takhle dát si špenát?

14. května 2025    DROBKY - z Krakonošova vousu
 
Kuchyně česká toť mana nebeská

Nejsem nakloněn současným trendům jíst studené jídlo jen kvůli prezentování každého umrněného kucmochu podušeného v remosce v koutě garsonky na netu a sbírat lajky od v životě nepotkaných „přátel". Nejsem ani obstarožní modelína s utkvělou představou, že se na kus naaranžovaného žvance nechá ulovit nesoudný pracháč bez žaludečních vředů a s funkčními zuby. Spinacia oleracea je ovšem jiná klasa. Znám sice lidi, dokonce i mezi nejbližšími rodinnými příslušníky, kteří mají husinu při pouhém zaslechnutí jména té zelené laskominy. Chraplák Jiřího Schelingera o králi květin s textem Františka Ringo Čecha zhudebněným nekorunovaným králem české populární hudby Karlem Svobodou byl u nás vždycky na indexu. Přitom je vepřová pečínka se špenátem a bramborovým knedlíkem zapitá vychlazeným plzeňským nejoblíbenější dietní jídlo od Šumavy k Tatrám. Hned po absolutní jedničce českých jedlíků, populární trojkombinaci „vepřo - knedlo - zelo". V očích strávníků jí neublíží ani sosík nápadně připomínající pověstnou UHO - univerzální hnědou omáčku socialistických společných vývařoven, závodních kuchyní a školních jídelen.

Navýsost zdravá a chutná celoročně dostupná zelenina láká už svou druhovou příslušností do čeledi laskavcovitých, svěží šťavnatou zelenou barvou a sympatickou, chuťové buňky aktivizující kašovitou konzistencí. Nejen všeobecně propagované železo, nutné při tvorbě hemoglobinu, důležitého při rozvádění kyslíku do tkání po těle a vápníku, nezbytného jak pro zdraví kostí, tak i pro nervový systém, srdce a svaly. Listy špenátu setého obsahují celou řadu dalších prospěšných vitamínů a minerálů včetně draslíku a hořčíku. To všechno věděl dávno před současnými propagátory zdravé výživy v čele s doktorkou Kateřinou Cajthamlovou idol několika generací kluků už od třicátých let minulého století, slavný kreslený hrdina komiksů a animovaných filmů Pepek námořník. A naše babičky taky. Minimálně od křižáckých válek před pěti stoletími, ale pravděpodobně už mnohem, mnohem dříve. Jen bez vědeckého zdůvodnění, že špenát je zdravý, protože obsahuje vitamin A důležitý pro správnou funkci zraku, krvetvorbu a imunitu. A také vitamin C důležitý antioxidant pro zdravou pokožku a imunitní funkce, jakož i pro srážení krve nezbytný vitamin K1 či kyselinu listovou, což ocení zejména těhotné ženy. A ještě vitamin B6, E, vlákninu... Proč taková nečekaná óda? Představte si, představte si, co jsem měl dnes k obědu? (Špenátovou konzervu, teď to všecko rozervu). To už je ale docela jiná píseň. Pánové Suchý a Šlitr ráčejí prominout. Mana, mana! Z říše snů je dnes absolutně nedostižná vaječná amoleta s jemně nasekanými čerstvými lístky špenátu á la má nejmilejší žena Helena. Tak to neumí nikdo na světě, ani na žádné jiné planetě. Mana, mana!

Nepublikováno


 

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýzám návštěvnosti soubory cookie.
Používáním tohoto webu vyjadřujete svůj souhlas s naším využíváním souborů cookie. Další informace.