Antivíno k narozeninám

 
Antivíno original 2023

Nejprve musela vyjít knížka: Úpa známá i neznámá. Následovala pozvánka na neokázalou prezentaci do trutnovské Galerie Draka:

Křest výjimečné publikace v Galerii Draka
V pátek 27. října od 17:00 hod. se v Galerii Draka odehraje křest výpravné knihy Úpa známá i neznámá. Knihu vydává liberecké vydavatelství BOR. Vedle hlavních autorů Evy Koudelkové a Aleše Fetterse se na knize podíleli i regionální publicisté Antonín Tichý a Otto Štemberka. Knihu bude v rámci křtu možno zakoupit za významně zvýhodněnou cenu 300,-Kč. Knihu představuje hlavní autorka následujícím textem -
Eva Koudelková, Aleš Fetters, Otto Štemberka, Antonín Tichý: Úpa známá i neznámá. Knihou o řece Úpě navazujeme na podobně pojatý svazek věnovaný Metuji. Sledujeme v ní tok řeky od pramene až po ústí do Labe a cestou si všímáme mnoha zajímavostí, jež se vyskytují jak na samotné řece, tak především v blízkém sousedství, vymezeném množstvím jejích přítoků. Zajímavý je už prostý fakt, že Úpa pramení vysoko v Krkonoších a svoji pouť končí v rovinaté nížině kolem Jaroměře. V okolí řeky najdeme vedle přírodních krás cenné památky sakrální a lidové architektury, historická města i obce, zámecké stavby i hradní zříceniny, rozsáhlé pozůstatky důlní činnosti, množství mlýnů a elektráren, ale nelze nezmínit ani doklady intenzivní průmyslové výroby v první polovině toku Úpy. Naše kniha není vlastivěda ani průvodce, chtěla by sloužit jako pozvánka na svébytný výlet do krajiny označované jako Poúpí. A protože k výletům patří také fotografie, které mají umocnit dojem, najde jich zvídavý výletník v naší knize přes čtyři stovky. DPC 399 Kč, ISBN 978-80-88367-32-1, 264 s., vazba šitá, tisk čtyřbarevný.

Můj názor na slovo křest mimo církevní liturgii je dostatečně znám jako hlas volajícího na poušti již od dob mého prvního literárního počinu. Přesto se stále vesele křtí knihy uváděné do prodeje, zlaté desky zpěváků, každé jen trochu atraktivní mládě v zoologické zahradě, lodě spouštěné na vodu, dostavěné tunely a což je úplně nechutné i tanky a děla v době válečných událostí. To vše často za účasti i nejvyšších hodnostářů církví tušících profit. Určitě by se nikdo neodvážil nazvat mě pánbíčkářem. Ačkoli pokřtěný jsem nepraktikující katolík se spoustou výhrad k pojetí náboženství. Jsou však zásady, které by se ctít měly i když jsou většině společnosti k smíchu. Člověk si údajně zvykne i na šibenici. Tak si tedy zvykám i na tento nešvar, protože výsledek nejen pískání proti větru je ponižující. Chodím tudíž na křty zejména když všechno ostatní kromě toho jednoho slovíčka je v ažúru a podle mého gusta.

 

Jistá nejmenovaná mladá dáma Alice, dle mého prvního domýšlivého soudu inspirována prezentací mé první samostatné knížky Antipády, „křísené" vodou z Úpy, kde se podávalo upravené šumivé víno X ANTI classico, učenlivá učednice mé školy nejapného humoru, na kterou se s hrdostí sama pasovala, nechala u věhlasného světového producenta vína stočit do sedmičkových lahví s vlastní speciální datovanou etiketou várku lahodného merlotu z loňské vynikající sklizně extra pouze pro tento slavný den s originální ochrannou známkou ANTIVÍNO. Jednu jako ochutnávku přinesla sebou a je velká chyba, že degustace vzácného moku jinak pozornému reportážnímu štábu z magazínu Trutnovinky úplně unikla.

Trutnovinky-magazin.jpg

Aktuální magazín Trutnovinky - prosinec 2023

Trutnovinky 23.prosinec 2023

Malá autogramiáda se u takové akce dala očekávat. Napadlo mě vzít sebou razítko z dětské tiskárničky se jménem Tonda s úmyslem, že by mohlo rozproudit legraci. Každého jsem se slušně zeptal s výmluvou, že už se nedokážu ani podepsat jestli můžu použít razítko. Nestačil jsem zírat, kolik dospělých seriozních lidí si nechalo dobrovolně znehodnotit úplně novou knížku. Jen nějaký kantůrek ze Žacléře, který se tvářil jako malý vlk takovou taškařici kategoricky odmítal. Náhodně nechtěně zaslechnutý útržek z rozhovoru dvou neznámých návštěvnic - ten šašek Tichej jim do toho zase hodil vidle - mě jen ubezpečil, že svět je dosud normální. Všechno je jak má být. Často citovaný klasik, a nebyl to nikdo menší než Milan Kundera, kdysi napsal: Když svět nemůžeme změnit - pojďme se mu aspoň smát.

Nepublikováno

Polovina autorského týmu - foto Josef Čermák

Polovina autorského týmu - foto Josef Čermák

Seriozní Otto Štemberka

Seriozní Otto Štemberka

Nepoučitelný taškář s razítkem - foto Josef Čermák

Nepoučitelný taškář s razítkem - foto Josef Čermák

Ve vyhlášené vinárně "Pod hradem" pro nás uspořádali akci Mojito - foto sličná servírka

Ve vyhlášené vinárně "Pod hradem" pro nás uspořádali akci Mojito - foto sličná servírka

Bylo vynikající!

Bylo vynikající!

X ANTI classico (Déja vu)

X ANTI classico (Déja vu)

Nových knížek ničitelé lítí - plesnivina, moli a autoři zpití

Nových knížek ničitelé lítí - plesnivina, moli a autoři zpití


 

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýzám návštěvnosti soubory cookie.
Používáním tohoto webu vyjadřujete svůj souhlas s naším využíváním souborů cookie. Další informace.